Személyes eszközök
Keresés

 

A InfoWiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen 78.92.74.64 (vita) 2009. június 24., 18:29-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)


JavaScript változók

A JS nyelven (mint nagyon sok más scripting nyelven) lehet változókat használni, de nem kell őket típusosan deklarálni. Ez nem azt jelenti, hogy a változóknak nincs típusuk, hanem azt jelenti, hogy a változók típusát nem a deklaráció határozza meg, hanem a benne elhelyezett adat típusa.

var x = 10;
var s = "hello";
var d = 12.45;

A változók létrehozásakor (deklarálásakor) a var kulcsszó megadása sem kötelező:

x = 10;
s = "hello";
d = 12.45;

A két eset (var használata, és a nélkül) között van különbség, melyet a függvények tárgyalásakor fogunk majd elemezni. Egyelőre (függvények nélküli életben) mindíg használjuk a var kulcsszót változó első bevezetésekor.

Definiálatlan változó

Amennyiben egy változót deklarálunk, de még nem helyeztünk el benne értéket, a rendszer (böngésző) képtelen annak típusát megállapítani. Ekkor a változót definiálatlannak nevezzük.

var f;

Más, erősen típusos nyelveken, mint a C# is, a definiálatlan változók típusa ismert, csak értéket nem kaptak még. A JS nyelven ez a típusának ismeretlenségét is jelöli.

Ugyanakkor van arra lehetőségünk, hogy ugyanazon változóba később más típusú értéket helyezzünk, s ez által a változó típusát megváltoztassuk:

var k = 10;
var x = 2;
k = "hello";
k = 2*3.4;

A változó aktuális típusa az utoljára benne tárolt érték típusával egyezik meg. A fenti esetben az x típusa először numerikus lesz (egész szám), utána string, majd újra numerikus (tört szám).

A lap eredeti címe: „http://wiki.ektf.hu/wiki/Frm1:page10
Nézetek
nincs sb_3.239.242.55 cikk