Személyes eszközök
Keresés

 

A InfoWiki wikiből


JavaScript

A JavaScript nyelven olyan programokat írhatunk meg, amely a kliens oldalon fut majd le. A JS nyelvi kód vagy a HTML oldalba ágyazva, vele együtt töltődik le, vagy a HTML oldal tartalmaz egy hivatkozást egy ilyen JS nyelvi fájlra (s mint a képek esetén is) utólag töltődik le, külön.

Első esetben (beágyazott JS kód) a HTML fájlba jelezni kell a JavaScript kód kezdetét és végét:

<script type="text/javascript">
 ...
 ... kód
 ...
</script>

A fenti esetet akkor használjuk, ha a html részen belül is a body részbe kívánunk kódot elhelyezni. A böngészők ez esetben felismerik, hogy JavaScript utasítások következnek, áttérnek JS üzemmódba, végrehajtják az utasításokat. Mindezt teszik amíg a </script> részhez nem érnek. Ekkor visszakapcsolnak HTML üzemmódba, és folytatják a html rész feldolgozásával a lap megjelenítését.

Második esetben (csatolt JS kód) egy hivatkozást kell elhelyezni:

<script type="text/javascript" src="http://pelda.js.hu/akarmi.js"></script>

Az src tag segítségével definiálhatjuk a külső (jellemzően .js kiterjesztésű) fájl útvonalát.

A fenti esetben a </script> tag beírása erősen ajánlott, egyes böngészők az src tag jelenléte ellenére átkapcsolnak JS üzemmódra, és a HTML oldal maradék forrását JS utasításként próbálják értelmezni. Persze ez nem sikerül neki, be is gyűjt egy rakás ez meg milyen JS utasítás már jellegű hibaüzenetet magába, de az oldal maradék része egyszerűen nem jelenik meg!


Nyomkövetés

A JS nyelven írt utasítások, programocskák gyakran hibásak. Sajnos a böngészők erre eltérő módon reagálnak. Leggyakrabban az első olyan lépésnél, ahol súlyos hibát észlelnek - leállítják a script futtatását, de egyéb hibát nem írnak ki. Ez nagyon zavaró lehet, mert nem tudjuk eldönteni, hogy el se indult a kódunk, vagy valameddig lefutott, csak nem ért el a végére, ill. melyik részig jutott el, melyik sor a hibás.

A legegyszerűbb (és gyakran a leghatékonyabb) mód, hogy a JS utasításaink közé egy alert() függvényhívást helyezünk. Paramétereként valamilyen kiirandó szöveget helyezünk el aposztrófok között. Ez az üzenet kiíródik a képernyőre az alert végrehajtásakor - így megtudhatjuk, hogy a kód elindult, és eddig a sorig le is futott.

<script lang="js">

...
alert("idáig oké");
...

</script>

Amennyiben még mindíg nem találjuk a hibát, helyezzük néhány utasítással arréb ezt a sort, és teszteljük újra. Remélhetőleg előbb-utóbb megtaláljuk azt a pontot, ahol már az üzenet nem íródik ki a képernyőre. Ekkor biztosak lehetünk benne, hogy ezen utasítás előtti sorokban keresendő a hiba.

Később, a változók és az if utasítás megismerése után ennél fejletteb kiírásokat is elvégezhetünk.

Az alert áthelyezése után ne felejtsük el újratölteni az oldalt! Mivel a böngészők ilyenkor hajlamosak a cache-ből elővenni a korábbi oldalt, így ne lepődjünk meg, ha ezek után még mindíg a korábbi oldalforrást működtetik! Ha ilyen gyanúnk támadna, töröljük a böngészési előzményeket, illetve ha lehet, kapcsoljuk ki a böngésző cache kiegészítését, vagy állítsuk be az oldal fejrészébe, hogy azt a böngészők ne akarják cache-be tárolni.


Cache kikapcsolás

A HTML fejrészbe kell elhelyezni a cache kikapcsolását végző rész. A PHP-ből ezt a header() függvény hívásával tudjuk elvégezni:

<?php
 header("Expires: Mon, 26 Jul 1997 05:00:00 GMT");
 header("Last-modified:".gmdate("D, d M Y H:i:s")." GMT");
 header("Cache-Control: no-store, no-cache, must-revalidate");
 header("Cache-Control: post-check=0, pre-check=0", false);
 header("Pragma: no-cache");
?>
A lap eredeti címe: „http://wiki.ektf.hu/wiki/Cgi-ea/page102
Nézetek
nincs sb_35.172.224.102 cikk