Személyes eszközök
Keresés

 

A InfoWiki wikiből

Kép:Aroan_fejlec_green.png‎


Programozásról

"Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning. (Rich Cook)"

A Profizmusról

Erről két dolog jut az eszembe, az egyik természetesen egy vitatott sorozat-szereplő, akit Dr. House néven tisztelhetünk... Nyilván tudom, hogy ő csak egy színész, aki nem orvos, de a karakter a filmben pontosan olyan, amilyet egy profi orvostól elvárhatnánk. Nincs piros sportautója, nincsenek dögös barátnői, de ha meg kell oldani valamit, mindenki őt keresi fel, és addig nem nyugszik, amíg meg nem oldja a problémákat...

Másik ami eszembe jut, az a M.A.G.U.S.-ban olvasható rövid kis részlet:

 • támadni fogok..., kiáltja az ifjú kardművész az ellenfele láttán izgatottan, és előhúzza a kardját
 • támadok... mondja ezt a rutinos kardművész, és karddal a kezében előrelendül
 • támadtam... suttogja a mester, és rövid imát mormol el a lábainál heverő halott ellenfél lelki üdvéért

Életbölcselet

Hosszas élettapasztalatomat az alábbi észrevételben tudnám összefoglalni. Az élet eseményeire az alábbi három hozzáállás egyikével kell reagálni:

 • Egyél te is tehénlepényt, tízmilliárd légy nem tévedhet túl nagyot...
 • Ha mindenki szembejön az autópályán, gondolkozz el: lehet te mész rossz irányban?!
 • Ha az élet citrommal kínál meg, kérj hozzá Martinit is...

Hogy mely esetekben melyikkel kell reagálni, ezen szabály megalkotásához még mindíg gyűjtöm az élettapasztalatokat...

Egyéb észrevételek

 • A démonokat dobolássa elűzni igyekvő benszülötteket lenézik a civilizált amerikaiak, akik dudálással akarják feloszlatni a közlekedési dugókat...
 • A vegetáriánus egy ősi indián szó. Jelentése: rossz vadász (bocs Roli)

A Programozó az, aki ...

 • hogy ne felejtse el a felesége születésnapját,programot fejleszt ami figyelmezteti a közelgő dátumra
 • a programot berakja az automatikus indítási listába, hogy ne felejtse el elindítani időben
 • a figyelmeztetések listáját kibővíti egyebekkel is (fizesd be a számlát, készíts árajánlatot, készíts archiválást a gépről, stb)
 • megunja, hogy a gépe bekapcsolásakor teleíródik a képernyő figyelmezető üzenetekkel, ezért kiveszi a programot az automatikus indítási listából
 • ezért elfelejti a felesége születésnapját (már megint)

Zene

Szeretünk zenét hallgatni, ez szofverfejlesztés közben igen jól megy.

 • Nightwish (amikor még Tarja volt az énekes, ezt az új bigét nem csípoljuk)
 • Epica (bár nem kedveljük, hogy a gitárosnak miért kell időnként belehörögnie a legjobb számokba, de végül is belefér)
 • ManOWar (főleg mióta az énekes megtanult énekelni)
 • Helloween (régi nagy kedvenc)
 • Queensryche: Operation Mindcrime
 • Sonata Arctica
 • Scorpions (hiába... még ha időnként lopnak is az Omega-tól)
 • Rhapsody
 • Running Wild

Ezen felül igazán jó zenéket szereznek a V-Tech fiúk is, de nem okoz gondot Michael Jackson sem, csakúgy mint a Republic, vagy akár Britney Spears (őt más okból is csípoljuk), de ez a lista még igen hosszan sorolható lenne (és nem maradna ki belőle az Edda sem).

Játék

Először is sosem Passziánszozunk, mert azé azt talán mégse. A Quake-t meghagyjuk a rendszergazdáknak.

Ami bejön, az a stratégiai játékok (főleg a körökre osztott típusúak, mivel időnként azért taszkot kell váltani, mert a fejlesztésenk is haladni kell). Ebből verhetetlen a Heroes of Might and Magic sorozat, de a Starcraft is elől áll.

Maradék időben le kell alázni az autóversenyeken edzett ifjúságot, de nem szeretjük ha az autók eközben törnek. Így a Colin McRae rally szóba sem jöhet, csakis valamiféle Need for Speed, amiből a klasszikus Porsche Unleashed a kedvenc, kár hogy az új gépeken nem nagyon fut. Marad hát az Undercover.

Természetesen kedveljük a lövöldözős fsp-ket is. Ebből hangulata miatt elsőszámú kedvenc a Max Payne, de a pálmát a Day of Defeat vitte el, amíg mentek a LAN partik. Ma már csak kis csendes Call of Duty-ra futja. Bár nem kedveljük a terroristákat, ezért a CoD World at War sem annyira jön be, ebből a CoD 2 volt a kedvenc. A Half Life nem az igazi, bár a fiúk igazán próbálkoztak, dehát a fene szereti ezeket a zombikat lődözni...

A Tomb Raider mindenképpen jó kis játék, de ma már nincs elég idő elbíbelődni a pályákkal. Sajnos.

Node ami mindent visz, az természetesen a World of Warcraft. Van a Moonglade szerveren néhány alliance oldali karakter, a Travelers of Azeroth guildben 80-as mage(Crispridwyn), egy 73-as hunter(Crisaileen). Hordás oldalon a a Steamwheedle Cartel szerveren egy 70-es mage (Nwamaranth), és egy 65-ös warrior (Nwrainbow)... Persze be kell látni, vagy jól működő karrier, vagy WoW... Persze a választás is egyszerű... természetesen a WoW...

Guild Wars:

 • 1. prophecies -> Nw Megaira hunter
 • 2. factions
 • 3. nightfall
 • 4. eye of the north

Könyvek

Aki mindent visz ezen a téren, az két könyv... Az egyik Tolkien és a Gyűrűk Ura. Ebben sajnos fanatikusak vagyunk, ergó nem csak a magyar kiadás van rongyosra olvasva, hanem az angol eredeti is. Itt meg kell jegyeznem, hogy a magyarra fordítók előtt meg kell hajolni, mivel pompás munkát végeztek.

A másik Terry Goodkind, azt kell mondjam, minden idők legeltaláltabb fantasy-jait írja. Mágusok első törvénye sorozattal nyitó, hihetetlen fordulatos, élménydús könyvek igazi kincsek. Talán nem kéne a főhősőket folyton megkínoztatni, és annyit szenvedtetni (ez kicsit szokatlan egy írótól), de kihagygatatlan.

Következő kedvenc Isaac Asimov, akit nehéz más sci-fi szerzőkkel egy mondatba foglalni. Ezen felül azt kell mondjam, Vavyan Fable előtt le a kalappal. Stílusteremtő. Tanulságos. Olvasmányos. Nagyon kedvelem.

Természetesen olvastuk az ifjú Potter varázslótanonc összes történetét, de az első rész után a többi kissé izzadtságszagú volt (a zavaros jelző is illene ide).

További kedvenceink Fülig Jimmy, Piszkos Fred, és Rejtő Jenő egyéb feledhetetlen karakterei. Mai napig igen jókat tudok kuncogni rajtuk, holott némelyik könyv már nemcsak a szétesés határán áll, hanem konkrétan lapokból kell összerakni az olvasásukhoz. Ennyit a magyar nyomdaiparról. Elég szomorú.

Filmek, sorozatok

Jelenleg a Dr. House az aktuális kedvenc. De az igazi, mindent vivő hatos Ross, Mónika, Joy, Fibi (Phoeby) és Rachel :) A Jóbarátok sorozat igazán szívemhez nőtt, legalább tízszer néztem már végig mind a tíz évadját, de bármikor kész vagyok újrakezdeni. Második számú kedvenc a Csillagkapu, mely nagyon jó volt amíg az az idióta Michell nem lett a CSK-1 vezére, hiába, azért Jack O'Neill-t nem lehet utánozni. Az Atlantis sorozat is kiválóan el van találva, bár szomorú, hogy Dr. Weir kilépett a sorozatból, ugyanis messze ő volt a legjobb parancsnok eddig.

Filmek közül nem kell említeni a klasszikus Csillagok Háborúja triológiát. Az új részeket is kedveljük, technikailag sokkal fejlettebbek... nodehát a feeling! A Gyűrűk Ura-t filmben nem kedveljük túlságosan, szomorú, hogy nem arról szól, amiről a könyv (csak hasonló dolgokról). Nem jött le a feeling...

Neót és a Mátrixot nem kedveljük különösebben, de azért meg-meg nézzük, mert az a film olyan mint az ogrék általában - több rétege is van. Minden megnézéskor újabb dolog esik le, szóval ez a film olyan mint a bumeráng...

Az Indiana Jones-t nem lehet nem szeretni. Mondjuk ez a negyedik részre nem annyira igaz. Szegény Han Solo-t hagyhatnák már pihenni, rászolgált szegény. Persze az amcsik nem hiszik el, hogy nélküle is lehet jó filmet csinálni - de hát Hollywood már csak ilyen, adott sztár adott témához. Akkor is, ha más ebben az életkorban már nem ufókkal és multidimenzionális lényekkel bíbelődik...

Akciófilmek közül jó a Tripla-X (Diesel igen karakteres figura), de a Karib Tenger kalózai-t nem lehet űberelni. Ezen még az elfekből átképzett kalózok sem tudnak rontani semmit. Ez a vitorláshajós-kalózos dolog ez nagyon bejön. A Die Hard naaagyon jó (ahogy Ross megállapította, a Die Hard I-nél csak egy jobb dolog van, ha az ember kétszer is megnézi egymás után). A Farkasokkal Táncoló egy jól sikerült, lebilincselő alkotás. Én amúgy is kedvelem az indiánok kissé szomorkás hangulatú történetét, mivel nem tehetnek róla, hogy nem az iparosodás megszállottjai voltak, és a nyavalyás fehérek messzebbre és gyorsabban lőttek, mint ők.

Természetesen (majdnem) minden második világháborús film érdekel, bár az Ellenség a kapuknál-t nehéz felülmúlni. A Ryan közlegény azért jó kis film.

Mesék

A lap eredeti címe: „http://wiki.ektf.hu/wiki/Hz_pers
Nézetek
nincs sb_34.239.147.7 cikk