Személyes eszközök
Keresés

 

A InfoWiki wikiből

Internet Eszközei - Tematika


A tárgyból beadandó programok készítésével lehet vizsgázni. Az alábbi jellemzőkkel bíró programokat lehet készíteni.

Legalább kétféle program megírása a követelmény:
  • web service + kliens
  • network socket kliens(ek) + szerver
  • remote method call kliens(ek) + szerver
  • windows communication foundation kliens(ek) + szerver
  • CORBA vagy ICE kliens(ek) + szerver


  • Web Services: olyan web service + kliens programpár elkészítése, amelynek során a web service valamiféle szolgáltatást ad (pl. tárolja egy user címjegyzékeit (barátok, ismerősök nevei, telefonszámai), de használatához azonosítás szükséges (a kliens névvel és jelszóval, vagy egyéb módon bejelentkezik, a web service hitelesíti, és a továbbiakban az ő ismerőseit adja meg, nem valamely másik user tárolt adatait). A megoldás során nem használható az a trükk, hogy minden egyes web service funkció hívás során elküldi az azonosító adatokat is a kliens. A belépési műveletet csak egyszer kell végrehajtani.
  • Alacsonyszintű network socket: egy kliens-szerver alkalmazás, akik adatokat cserélnek valamilyen, a felhasználó által megadott protokoll segítségével. A konkrét feladat változó lehet: a szerver pl. egy repülőgép helyfoglalását intézi, a kliens különböző funkciókat kap: lekérdezheti mennyibe kerül egy első/másodosztályú jegy, hány szomszédos ülés van egymás mellett maximum, indulási, érkezési idő, jegyet foglalhat le, stb. A szervernek több klienssel' is képesnek kell lennie kommunikálni párhuzamosan, és legalább egy műveletének bonyolult-nak kell lennie. Egy művelet akkor bonyolult, ha több kliens egyidejű kezelése problémákat okozhat. Ilyen művelet a helyfoglalás, mivel adott időpillanatban van még 2 db szabad hely, ha két kliens egyidőben kezdi el foglalni a helyet, nem szabad hogy mindkettőnek sikerülhessen.
  • Remote Method Call: a .NET ezen irányú lehetőségeit kihasználva oldjunk meg kliens-szerver problémát távoli metódushívással (server activated vagy singlecall modellben). A szerver hasonló feladatot lásson el, mint network socket esetén, vagyis több klienst tudjon kezelni, és a feladatok egyike legyen bonyolult.
  • WCF: Windows Communication Foundation segítségével oldani meg egy, a fentiekben szereplő problémát, vagyis több klienst tudjon kezelni, és a feladatok egyike legyen bonyolult.


A programok esetén néhány lapos dokumentáció megírása is szükséges, ahol fel van tüntetve a feladat pontos megfogalmazása, a megoldáshoz használt technológia rövid ismertetése, a megoldás során felmerült problémák felsorolása és megoldásainak rövid ismertetése. A két beadandó programot a vizsga folyamán meg kell védeni, vagyis be kell mutatni működés közben, és a vizsgáztató kérdéseire válaszolni kell.


A beadás, védés során a jelöltnek kell gondoskodni a rendszerek bemutatásáról. A védés gépteremben történik, ahol Windows XP vagy Vista op. rendszer van, utóbbi esetben garantált a 3.5 Framework, előző esetben nem. A gépeken nincs rendszergazdai hozzáférés, ezért nem feltétlenül lehet rájuk ilyen szintű szolgáltatásokat telepíteni. A jelöltnek ezért korábban gondoskodni kell az esetleges telepítési munkákról, vagy laptopot kell hoznia magával, amin fel van telepítve a működőképes rendszer. A dokumentációt nyomtatva is el kell hoznia, valamint elektronikusan mellékelnie kell a szoftverekhez. A beadás végén egyetlen .ZIP file-ban kell beadni a dokumentációkat és a szoftverek forráskódjait.

A lap eredeti címe: „http://wiki.ektf.hu/wiki/Iea:Tematika
Nézetek
nincs sb_3.237.178.91 cikk