Személyes eszközök
Keresés

 

A InfoWiki wikiből


Duna vízállásai

Legyen egy v listánk, amely 365 elemű, és a Duna vízállás-értékeit tartalmazza egy évre visszamenőleg.

Legyen egy ido listánk, amely valahány időintervallum kezdetét és végét tartalmazza a következőképpen - ha a lista az alábbi módon néz ki: 0,12,15,23,32,45,...,364 az azt jelenti, hogy az első időintervallum a [0,12] nap, a második a [12,15] nap, a harmadik a [12,15] nap, stb.. A lista legelső eleme konkrétan a 0 kell legyen, az utolsó pedig biztosan legyen a 364.

Az alábbi kérdésekre keressük a választ:

  • a, melyik (hányadik) időintervallumba esik a Duna legkisebb vízállása
  • b, melyik (hányadik) időintervallumba esik a Duna azon időszakra eső legkisebb vízállása

Az a kérdés megválaszolásához ismernünk kell a vízállások minimumát. Ez a minimum többször is előfordulhat a listánkban, ezért az a kérdésre elképzelhető hogy nem egy konkrét intervallum sorszám a válasz, hanem több ilyen intervallum azonosítója.

Másik szélsőséges esetben egy konkrét intervallumon belül többször is előfordul a minimális érték - mely estben ezen intervallum azonosítóját továbbra is csak egyszer kell megadni.

Hasonló a probléma az átlagos minimumokkal is. Először meg kell határozni az időintervallumokba eső vízállások minimumát. Majd meg kell határozni, hogy ezen minimum-érték melyik időintervallumhoz tartozik. Szintén előfordulhat, hogy több intervallumban is ugyanennyi a minimális érték.


Hernyák Zoltán
A lap eredeti címe: „http://wiki.ektf.hu/wiki/Mp2/fel029
Nézetek
nincs sb_3.215.180.226 cikk