Személyes eszközök
Keresés

 

A InfoWiki wikiből


Tartalomjegyzék

JavaScript változók

A JS nyelven (mint nagyon sok más scripting nyelven) lehet változókat használni, de nem kell őket típusosan deklarálni. Ez nem azt jelenti, hogy a változóknak nincs típusuk, hanem azt jelenti, hogy a változók típusát nem a deklaráció határozza meg, hanem a benne elhelyezett adat típusa.

var x = 10;
var s = "hello";
var d = 12.45;

A változók létrehozásakor (deklarálásakor) a var kulcsszó megadása sem kötelező:

x = 10;
s = "hello";
d = 12.45;

A két eset (var használata, és a nélkül) között van különbség, melyet a függvények tárgyalásakor fogunk majd elemezni. Egyelőre (függvények nélküli életben) mindíg használjuk a var kulcsszót változó első bevezetésekor.

Definiálatlan változó

Amennyiben egy változót deklarálunk, de még nem helyeztünk el benne értéket, a rendszer (böngésző) képtelen annak típusát megállapítani. Ekkor a változót definiálatlannak nevezzük.

var f;

Más, erősen típusos nyelveken, mint a C# is, a definiálatlan változók típusa ismert, csak értéket nem kaptak még. A JS nyelven ez a típusának ismeretlenségét is jelöli.

Ugyanakkor van arra lehetőségünk, hogy ugyanazon változóba később más típusú értéket helyezzünk, s ez által a változó típusát megváltoztassuk:

var k = 10;
var x = 2;
k = "hello";
k = 2*3.4;

A változó aktuális típusa az utoljára benne tárolt érték típusával egyezik meg. A fenti esetben az x típusa először numerikus lesz (egész szám), utána string, majd újra numerikus (tört szám).

Típusok

A JS nyelven az alábbi típusok léteznek:

  • Boolean - logikai
  • Number - szám (egész és tört)
  • String - szöveges
  • Date - dátum
  • Array - tömb
  • Function - függvény
  • RegExp - reguláris kifejezés
  • 'null - null típus
  • undefined - nem definiált


NULL típus

Van egy speciális érték, amelyet változóba helyezhetünk - ez a null érték.

A legtöbb programozási nyelvben, ahol értelmezve van a pointer vagy referencia típuscsalád, ott a null érték egy memóriacímet jelöl - egy olyan memóriacímet, amely felismerhetően nem mutat a számítógép memóriáján belülre. Ezen speciális érték tehát olyan memóriacím, amely nem létezik. Ezen értéket használhatjuk olyan esetekben, amikor nem sikerült a memóriafoglalás, illetve egyéb probléma merült fela végrehajtáskor, s ezt ezzel az értékkel jelezzük.

A null érték a JS nyelven is létező fogalom. Ezen érték változóba helyezése esetén annak típusa is null típusú lesz.

A lap eredeti címe: „http://wiki.ektf.hu/wiki/Cgi-ea/page111
Nézetek
nincs sb_35.172.224.102 cikk